De nieuwe opzet van de Champions League onder de loep

Voor het eerst in jaren heeft de UEFA ervoor gekozen om in het seizoen 2024/2025 de opzet van de Champions League flink op de schop te gooien. Dit heeft er alles mee te maken dat er in het oude systeem steeds vaker saaie poulewedstrijden werden gespeeld en alles veel eerder was beslist. Door nu veel meer ploegen bij elkaar in een competitie te doen en het systeem aan te passen voor wie er hoe een ronde verder kan gaan zou er meer spanning moeten komen, maar is dit ook het geval? En hoe bevalt het nieuwe systeem tot nu toe fans en andere volgers?

Dat er iets moest gebeuren was wel vrij duidelijk, want er was de laatste jaren vaker wel dan niet veel meer aan in de eindfase van de groepswedstrijden in het miljardenbal. Om dat tegen te gaan is er nu besloten dat de beste ploegen van Europa vanaf het huidige seizoen met zijn allen bij elkaar in een poule zitten. Wil je niets van deze compleet vernieuwde opzet van de Champions League missen? Maak dan een account aan bij een online casino als Lala bet en zet in om livestreams te kunnen volgen of zorg dat je over een abonnement van de zendgemachtigden beschikt zodat je alles kunt zien.

De nieuwe opzet van de Champions League onder de loep

De belangrijkste wijzigingen

Allereerst wordt er, in plaats van in poules van vier, gespeeld in een grote groep met 36 deelnemers. Er zijn geen 6 wedstrijden in de poulefase maar acht. Daarbij treffen clubs niet, zoals bij het oude systeem het geval was, twee keer dezelfde tegenstander door een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar te spelen. In plaats daarvan worden er wedstrijden gespeeld tegen acht verschillende tegenstanders, wat het natuurlijk ook stukken spannender maakt.

De systemen in de andere Europese competities, de Europa League en de Conference League, zijn ook op deze manier aangepast. Een andere belangrijke wijziging is dat teams die uitgeschakeld worden niet meer kunnen instromen in een van de andere competities. Dit was voorheen wel het geval, waarbij de nummer drie uit de groepen na de winterstop een herkansing kreeg in de Europa League of vanuit de Europa League in de Conference League.

Het eerste seizoen

Met 36 teams in de groepsfase werkt het systeem voor ploegen die een ronde verder gaan ook heel anders. Mocht je direct naar de laatste 16 willen, dan is het zaak om bij de laatste 8 te eindigen. Alle ploegen die op de plekken 9 tot en met 24 eindigen komen hiervoor eerst nog in een tussenronde terecht waarin ze het tegen elkaar opnemen voor de laatste 8 tickets voor de achtste finales.

Hiermee komt er vooral richting het einde van de poulefase een zeer spannende tijd aan. In plaats van 6 groepswedstrijden zijn er nu dus ook 8, waarvan er 2 in januari en dus na de winterstop gespeeld worden. Het fenomeen overwinteren in Europa komt daarmee dus als het ware te vervallen, want iedereen die zich aan het begin van het seizoen plaatst zal ook de winterstop halen.

Voorlopige analyse

Momenteel valt niet te ontkennen dat het toernooi relatief spannend is en dat het lijkt alsof iedereen van elkaar kan winnen. In tegenstelling tot met het oude poulesysteem het geval was hebben clubs veel minder inzicht in hoe zij ervoor staan en dat zorgt ervoor dat er minder berekend kan worden gespeeld. Hoewel het nu nog niet helemaal zo naar voren komt, zullen er vooral in de laatste twee speelronden ontzettend veel spannende wedstrijden op het spel staan.

Op dat moment zal ook het grote rekenen beginnen. Maar omdat clubs ook afhankelijk zijn van resultaten op andere velden, is het onmogelijk om van tevoren exact te weten welk resultaat goed genoeg zou zijn. Daardoor zal er een flinke strijd gaan losbarsten voor plaatsen bij de eerste 8, die rechtstreeks toegang geven tot de achtste finale. Ook de strijd om de plaatsen 9 tot en met 24 zal intens zijn, want alle ploegen op deze plekken mogen opdraven in de tussenronde.

Na de winterstop

Tot nu toe zien we nog niet zo heel veel verschillen. Ook in de huidige opzet worden er tot de winterstop 6 wedstrijden in de groepsfase gespeeld, al ziet de stand er natuurlijk wel anders uit. Voorlopig gaat het Liverpool FC van de Nederlandse trainer Arne Slot aan de leiding en lijken zij goede papieren te hebben om de winterkampioen van deze nieuwe Champions League te worden. Grootmachten als Real Madrid en Manchester City, tevens de laatste twee winnaars, staan er stukken slechter voor. Hoewel ze momenteel nog een plek bezetten die recht geeft op deelname aan de tussenronde, moeten beide zeker op hun tellen gaan passen in de laatste wedstrijden.

Hiermee kunnen we indirect stellen dat de UEFA erin geslaagd is om het spannender te maken. Als dergelijke grootmachten al meteen moeite hebben met een ronde verder komen lijkt het erop dat het daadwerkelijk een stuk spannender kan gaan worden. De tussenronde die zal plaatsvinden in de eerste ronde na de winterstop zal hier zeker ook bij helpen, aangezien er hier voor 16 deelnemers plaatsing voor de achtste finales op het spel staat.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 10-12-2024 14:55 | Bijgewerkt op: 10-12-2024 14:55 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Voor het eerst in jaren heeft de UEFA ervoor gekozen om in het seizoen 2024/2025 de opzet van de Champions League flink op de schop te gooien.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.