Champions League voor de laatste keer in het oude formaat
De UEFA Champions League is het wereldwijde hoogtepunt in het clubvoetbal. Wanneer de beste teams van Europa strijden om de titel, zijn spannende duels en momenten voor de eeuwigheid gegarandeerd. Ondanks de grote belangstelling en een stormloop op de beste gratis weddenschappen, heeft de UEFA besloten om het speltype te hervormen.
Niet alleen het aantal teams en wedstrijden zal toenemen. De spanning zal ook aanzienlijk toenemen. De groepsfase wordt volledig op zijn kop gezet en de favorieten zullen het moeilijker krijgen om zich te kwalificeren voor de ronde van 16.
Meer teams – meer spanning?
De grootste verandering in de Champions League is waarschijnlijk het aantal deelnemers. In plaats van de gebruikelijke 32 deelnemers zullen er vanaf het seizoen 2024/25 in totaal 36 teams uit heel Europa deelnemen aan de competitie. De verantwoordelijken hopen vooral op meer spanning als resultaat. Of dit daadwerkelijk kan worden overgebracht in de huidige competitie is nog maar de vraag.
Er zijn immers zelden verrassingen in de Champions League. Als de beste teams uit Europa elkaar treffen, zijn de rollen tussen underdogs en favorieten vaak duidelijk verdeeld. De underdog haalt, maar zelden de running en in de meeste gevallen gaan de favorieten door naar de knock-outfase. De nieuwe hervorming zal hier waarschijnlijk niet veel verandering in brengen.
Het nieuwe systeem biedt vooral een kans voor de beste competities in Europa. Enerzijds kan dit natuurlijk gezien worden als een kwalitatief voordeel voor de Champions League. Als er meer teams uit de top 5 competities meedoen, zal de competitie toenemen.
Wat zijn de voordelen van het Zwitserse systeem?
De Champions League begint momenteel met acht groepen van elk vier teams. De bovenste twee ploegen gaan door naar de knock-outfase, terwijl de ploegen op de derde plaats doorgaan naar de Europa League. Voor het laatste team in elke groep is het na de eerste zes wedstrijden meteen terug naar af.
Met de hervorming van de Champions League verandert ook het speltype. Het seizoen 2024/25 wordt echter gespeeld volgens het zogenaamde Zwitserse systeem. Dit betekent dat er een einde komt aan de klassieke groepsfase. In plaats van de groepsfase wordt er een voorronde geïntroduceerd. Elk team zal acht wedstrijden spelen in plaats van zes.
De tegenstanders worden geloot uit vier plaatsen. Daarnaast worden de eerste en tweede legs afgeschaft. Vanaf volgend seizoen speelt elk team in de Champions League in totaal tegen zeven tegenstanders. Dit introduceert een soort competitiefase in de Champions League. Het is de bedoeling dat deze uit tien wedstrijdweken bestaat.
Na deze competitiefase wordt er een algemene tabel gevormd. De vier plaatsen met elk negen teams worden samengevoegd. Dit resulteert dan in de deelnemers voor de ronde van 16. Er zullen ook play-offs zijn waarin extra plaatsen voor de knock-outfase worden toegewezen.
De wedstrijden worden dan gespeeld volgens een vaste toernooiboom. Voetbalfans kennen deze modus al van het WK. Dit zal het aantal gelijke spelen tijdens de huidige competitie drastisch verminderen.
Hoe zit het met de play-offs?
Er zijn tot nu toe geen play-offs geweest in de Champions League. Na de groepsfase stonden alle deelnemers voor de ronde van 16 al vast. Hier zal nog een drastische verandering plaatsvinden. Alleen de eerste acht ploegen op de ranglijst kwalificeren zich voor de knock-outfase. In plaats van de vorige 16 ploegen worden er nu slechts 8 deelnemers bepaald voor de ronde van 16 na de basisronde.
De overige acht teams worden bepaald door een play-off. De teams op de 9e tot en met 24e plaats ontmoeten elkaar in een eerste en tweede leg. Voor alle fans betekent dit dat er in totaal 16 extra wedstrijden zullen plaatsvinden tussen de basisronde en de knock-outfase. Degenen die de play-offs niet halen, zijn automatisch uitgeschakeld voor de internationale competitie. De verliezers van de play-offs spelen dan in de Europa League.
Extra plaatsen bieden nauwelijks mogelijkheden voor kleinere clubs
De vier extra startplaatsen in de Champions League zijn erg begeerd. Want wie de hoogste divisie haalt, kan een meevaller van miljoenen verwachten. Dit geldt zelfs als een team al zijn wedstrijden verliest. Voor kleinere competities en underdogs is er echter nauwelijks een kans.
Dit komt doordat er al twee extra startplaatsen gaan naar teams uit de twee competities die het best presteerden in het vorige Europacupseizoen. In de regel zijn hier alleen de Europese topcompetities te vinden. Een andere vaste plaats gaat naar de competitie die als 5e eindigt op de UEFA-ranking.
Slechts één plaats in de Champions League wordt extra toegekend via de kampioenschapsroute. Hier hebben ook minder bekende clubs de kans om zich te kwalificeren voor de hoogste divisie.
Hervormingen ook voor de Europa League en Conference League
De Champions League is niet de enige competitie die hervormd wordt. De Europa League en de Conference League zullen vanaf volgend seizoen ook in een vergelijkbaar formaat worden gespeeld. Beide competities zullen vanaf 2024/25 ook 36 teams tellen. Terwijl de Europa League ook acht speeldagen zal hebben in de eerste ronde, zal de Conference League slechts zes speeldagen hebben.
Het belangrijkste doel van de verandering is om nieuwe spanning te creëren. Het is niet ongebruikelijk dat de groepsfases al na drie speeldagen min of meer beslist zijn. Vooral de favorieten kunnen meestal al vroeg winnen en hun ticket naar de knock-outfase boeken. De deelnemers aan de ronde van 16 staan dus vaak al vroeg vast en de laatste speeldag is slechts een beetje spannend.
De nieuwe hervorming zou het spannend moeten houden tot het einde. Want zelfs op de laatste speeldag kan er voor de meeste teams nog van alles veranderen. Het feit dat de vaste plaatsen voor de ronde van 16 beperkt zijn tot 8 teams betekent dat er ook grotere verrassingen kunnen zijn in de play-offs.
Daarnaast zou de Champions League nog aantrekkelijker moeten worden voor fans. Het totale aantal wedstrijden zal namelijk stijgen naar 189. Ter vergelijking: dit seizoen zijn er slechts "125" wedstrijden. De UEFA overwoog oorspronkelijk zelfs een hervorming die het aantal wedstrijden in de hoogste divisie zou hebben verhoogd tot 225.
Voor de spelers betekent dit natuurlijk nog een extra belasting. Veel professionals zijn nu al niet blij met de situatie in het voetbal. De intensiteit blijft toenemen, terwijl de fans steeds meer voetbal willen zien. Dus voor de bonden betekenen meer wedstrijden ook hogere financiële inkomsten.
Lees alle nieuws »Gepubliceerd op: 11-09-2023 20:58 | Bijgewerkt op: 11-09-2023 20:58 | Auteur: Patrick de Graaf
Reageren
Delen
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Champions League voor de laatste keer in het oude formaat – dat gaat allemaal veranderen. Niet alleen het aantal teams en wedstrijden zal toenemen.
Over de auteur
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.